Tre provocerande bokstäver

12193590_1240987729260783_3027109348202275820_nDet finns ett relativt nytt ord på tre bokstäver som irriterar många svenskar, ordet är ”Hen”. En ytterst snabb googling ger kommentarer som ”I Sverige säger vi han och hon!”, ”Hen är inget ord å för mig har inte hen någon betydelse så jag vägrar hen”, “Vart är vårt land på väg, snart får man inte säga han eller hon längre, alla kommer snart vara könlösa HEN.”

Facebook är lurigt om man inte förstår konceptet ”lika attraherar lika”. Stor del av de på min Facebook tycker som jag, gillar som jag och delar artiklar som jag finner intressanta. Jag lägger till människor som jag gillar och som har liknande värderingar som jag. Facebook har också funktioner som gör att det jag läser mycket av får jag möjlighet att läsa ännu mer av. Det är lätt för mig att tro att hela världen är feministisk, antirasistisk och värnar om mångfald. Kanske lika lätt som det är för någon annan att tro att Sverige håller på att gå under av alla flyktingar och att muslimska terrorister tar över världen. Det beror på vad vi blir, och låter oss bli, matade med.

Trots mitt således viktade Facebook-flöde dyker det ibland upp grejer som t ex fotot med texten: ”Vägra hen! I Sverige säger vi hon och han.” Då är det som att få ett slag i magen och jag väljer att berätta varför jag nästan tappar andan.

Vi har ett barn som idag definierar sig som en hen. Varken att vara tjej eller vara kille känns just nu helt rätt men när jag en dag förklarade vad som rymdes i ordet hen sken ungen upp som en sol och sa resolut: ”Ja, jag är en hen!” Ordet hen har hjälpt mitt barn i sociala situationer när könsidentiteten blivit ifrågasatt av vuxna eller andra barn. Efter en kort förklaring att hen innebär att vara både tjej och kille är alla barn med på banan. Det blir enkelt.

Men inte för vuxna. Vuxna människor delar foton om att vägra det ord som mitt barn definierar sig som, som hjälper oss som familj att varken begränsa eller påverka i någon riktning. Hen är en fristad som skändas varje gång någon uttrycker att hen är onödigt, löjligt och oberättigat att existera.

Och här blir jag rädd. Om du vägrar hen, vägrar du mitt barn också?

Transfobin är stor i världen och det grundar sig säkert mycket i okunskap och rädsla för det som avviker från det ”normala”. Men den okunskapen och rädslan skördar alldeles för mycket offer. I en studie från 2015 så uppger mer än var tredje transperson att de övervägt ta sitt liv – och tyvärr lyckas många.

Du behöver inte säga hen till någon om inte den personen specifikt önskar det men raljera heller inte över ordet. Det är kanske betydelselöst för dig men det kan såra och till och med skada människor i din närhet utan att du vet om det. Du kanske aldrig träffat någon med oklar könstillhörighet men dagen du gör det har du ett val att göra – att visa öppenhet och vilja att förstå eller fortsätta leva i okunskap och avfärda det som trams. Vi har mött bägge delar.

Till slut en fråga till dig som motsätter dig hen;
– Vem tror du har det tuffast? Du som vägrar hen och känner att ”Argh, måste jag lära mig ett konstigt ord till?”, eller den person för vilken hen är det enda ordet som känns… bra?

Så snälla, gör det lite enklare för mitt barn och människor i liknande situation – tänk efter, tänk större och tänk snällare!

Annonser

68 reaktioner på ”Tre provocerande bokstäver

 1. Hej!

  Jag måste bara kommentera detta. Det kändes så härligt att läsa! 🙂

  Den 1/6 fick jag juridiskt bli den person jag länge längtat efter att få vara. Nämligen Mia-Jonas Plunteman. Att nu offentligt definierar sig som Hen är väldigt härligt. För många känns ordet ”Hen” helt absurt och mycket handlar om normer, värderingar och okunskap.

  Jag är även Sveriges första Nämndehen i Helsingborgs Tingsrätt och kommer fortsätta att sprida kunskapen, kompetens och känslan av att kunna vara hel som person.

  Låt mig vara Jag. Så får du vara Du!

  Stolt, stark och glad, – det är Hen, Mia-Jonas Plunteman:)

  Liked by 3 people

  1. Tack för ditt inlägg Mia-Jonas!
   För oss som tills för inte så längesedan trott att han och hon räckt i världen är det viktigt att få höra en röst som din (och gärna flera! tills det blir helt vardagligt).
   Grattis till 1/6-dagen och ha det gott!
   /Elisabeth

   Gilla

 2. Vad är du arg på? Jag fattar inte ditt problem? Om jag blir upprörd över att någon säger Henrik måste jag väl få dela med mig av det likaväl som du kan dela dina tankar. En barnmorska kallade vår son henne på BVC. Då bytte vi barnmorska. Att transsexuella vill kalla sig det har ju inget med att göra att du inte tycker barn ska ha identitet

  Gilla

  1. Erik, läs texten igen och berätta var i den jag säger att barn inte ska ha en identitet. Mitt mål är att så många som möjligt ska säga, aha – det har jag inte tänkt på innan efter de läst. Men då måste de läsa hela texten först…

   Liked by 2 people

   1. Alltså kom igen!? Trans sexuella personer är i många fall väldigt förvirrade angående sin identitet… Istället för att hjälpa de få vett på sitt tillvaro tvångs förvirrar man hela samhället (speciellt de yngre) med den här konstiga utrycket??? Man ser väl själv vad man har i brallorna…

    Gilla

   2. Ibland undrar man om vissa eller en hyfsat stor andel av dem som kommenterar på nätet bara är ute efter att söka konfrontation (istället för förståelse). Vad detta behov av kontrovers, uppmärksamhet, trolleri, etc. bottnar i kan man verkligen undra. Att ordet ”hen” väcker så negativa känslor är ett stort skämt (allvarligt menat av mig).

    Gilla

 3. Tack för dina ord. Skulle kunnat vara jag själv som skrev dem. Har länge gått och tänkt att det är dags att skriva något liknande. Har också ett hen-barn och du sätter verkligen huvudet på spiken. Vårt barn får frågan flera gånger i veckan om hen är en pojke eller flicka vilket ju bara visar hur begränsade vi är i vårt sätt att se på kön. Ordet hen tror jag också kan vara till stor hjälp här för att vidga den bilden.

  Liked by 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar!Känns fint att höra att det finns fler unga hen där ute (klart jag vet men det är inget människor väljer att prata om). Jag tror ju öppnare vi kan vara ju större tjänst gör vi våra barn – så länge de får vara sig själva, i vilken riktning det nu än må vara. Jag vill gärna ta del av er story om ni delar den!

   Liked by 1 person

 4. Mitt problem med hen är att det missbrukas. Det används när man ska beskriva tex ett möte i butiken där ”hen” sa ditt och datt. Där ordet tappat betydelse .Där man lika gärna hade kunnat säga han eller hon. Det finns också människor som inte vill bli kallade en hen. Jag är en hon. Jag är inte en han, jag är inte en hen utan vill bli kallad som en hon. Jag har lika stor rätt till det. Jag vill inte bli kallad hen. Och det är inte för att jag anser att man inte ska vara en hen utan att jag, min identitet är vid en hon. Hade människor använt ordet när det ska så tror jag att det inte väckt samma avsky. Lika stor rätt människor har till hen har man också till könsbeteckningarna och när människor går runt och kallar alla för hen så blir det bara dumt!

  Jag har också barn som inte är säkra på sin identitet. Jag har en dotter som tidigt sa att hon önskade vara född som en pojke. Skulle det visa sig att hon vill vara en hen så kommer jag strida utav h*lvete för hennes skull.
  Men ordet ska användas rätt och med respekt och varsamhet!

  Gilla

  1. Varför måste hen vara så laddat, det fattar jag inte.. Det är bara ett vanligt ord på vanliga människor, som inte känner sig som en hon eller han. Jag känner mig som en hon men skulle inte ta illa upp ett dugg om jag blev kallad hen. Tvärtom om faktiskt, då kanske jag äntligen skulle ses som individ i första hand och som kvinna i andra.

   Liked by 2 people

   1. Att vara kvinna är att vara en individ om det är kvinna man identifierar sig som. Vi (kvinnor) ska inte behöva könsstympa oss för att få känna oss som individer i första hand. Alla människor förtjänar att bli behandlade som individer oavsett vår identitet och ska vi kämpa för något så är det det. Jag tror inte vi når fram om vi suddar ut könsbeteckningarna. Däremot så behöver vi lära oss att respektera alla människor och se alla människor som lika…han, hon och hen. Låt alla få vara det dom vill. Hur ett barn uppfattar sig själv beror inte på om man kallar dom för han eller hon, tjejer eller killar. Det beror på den närliggande omgivningens bemötande av barnet.

    Gilla

  2. Men inte du direkt har sagt att du föredrar pronomet hon är det väl enbart ett bevis på att den som talar om dig respekterar ditt fria val om hen används? Jag förstår inte riktigt hur du tänker? Det är väl inte misbruk – snarare tvärtom om du talar om hon utan för att frågat om personen du talar om föredrar det pronomet. Tänk inte neutral men snarare att när du användar hen gör det för att respektera fria valet hos personen du talar om.

   Gilla

   1. Det fria valet är tillskrivet individen. Jag identifierar mig som ”HON”. När det generaliseras till att alla människor i samhället så blir det inte en respekt som går åt båda håll. Missbruket blir när man använder hen där man inte behöver, där man lika gärna kan säga han eller hon. Uppkomsten av hen, kom till för att nyttjas som ett anomymt pronomen där könsbeteckningen var okänd. Nu används det även ibland i sekretessfall. Vilket är helt rätt, och även i de fall där personerna själva identifierar sig som hen.

    Gilla

   2. Carmita, självklart får du identifiera dig som ”hon”. Men människor som har empati och förståelse för transpersoner använder ”hen” när de (vi) inte vet huruvida personen identifierar sig som ”han”, ”hon” eller ”hen”.

    Exempelvis om jag ska be en kollega att vidarebefordra information till min chef. Jag vet att min chef har bröst – såpass mycket syns. Men om jag vet inte huruvida hen identifierar sig som just kvinna så är det respektfullt att använda ”hen”. Jag låter hen själv besluta om hen identifierar sig som kvinna eller inte. För att det är inte rimligt att säga ”hon” och anta att hen identifierar sig som kvinna om jag inte vet. För om hen nu inte gör det, så har jag precis tagit mig friheten att beröva hen det beslutet och bestämt att ”du är en kvinna”.

    Förstår du vad jag menar? Att säga ”hen” så länge en inte vet är att visa respekt för personens fria val att identifiera sig som hen vill.

    Gilla

  3. Men jag förstår inte vad problemet är. Antingen kan man väl använda order för att referera till en person som kanske identifierar sig so hen, men sedan finns det ju andra situationer när könsidentiteter är irrelevant för referatet och då kan man ju också säga hen. Det betyder ju inte att man berövar personer på deras identitet, det menas ju bara att man inte tycker att det är relevant. Eller i andra situationer kan man ju använda hen när man helt inte vet könstillhörigheten på personen, då funkar det ju perfekt att säga hen, så slipper man säga ‘han eller hon’. Hen summerar istället att det är han eller hon. Så att börja oroa sig för att man blir berövad på sin identitet när någon använder order hen verkar mest slöseri med energi. Finns det inte värre saker i världen?

   Gilla

  4. Att införa ordet hen betyder inte att han och hon försvinner. Självklart är du fortfarande en hon! Hen är ett väldigt praktiskt ord att använda när könet på den som avses är oviktigt.

   Gilla

 5. Så otroligt bra och klokt. Jag håller med till fullo. Vårt barn (som fortfarande är i lågstadieåldern) har alldeles på egen hand lyckats orientera sig till definitionen hen. Vårt barn har fått acceptans för sin egen definition som hen både bland kompisar och i skolan. Känns fint och på något sätt hoppingivande att läsa om andra hen-barn.

  Gilla

  1. Tack och tack för du delar med dig om ert barn. Jag tycker det känns fint att kunna gå hem och säga att det finns massor av barn som du där ute. Tänk vilka modiga, fina vuxna det kommer bli av dem om de redan i ung ålder brutit mot något så djupt inrotat som könsnormer.

   Gilla

  2. Jag håller med, så otroligt upplyftande att läsa flertalet kommentarer från föräldrar med hen-barn och från hen-vuxna 🙂 Ju mer vi vet om varandra desto lättare kommer det bli för våra barn, det är jag övertygad om. Får ofta frågan, ”men tänk om ditt barn ångrar sig och så har du skrivit om hen på massa ställen?” Och jag svarar och tänker att vad är det för fel på att vara en hen, det är du som förutsätter att barnet kommer skämmas över det. Nä mer öppenhet är bra för alla i längden – för okunskapen och ignoransen är enorm.

   Gilla

 6. Tack för din text. Själv har jag för det mesta lite svårt för ordet hen, men har vartefter upptäckt att ibland är det bara SÅ bra att kunna ta till. Man (eller kanske en?) kan ju undra varför vi är så angelägna att alltid könssortera alla människor så fort det talas eller skrivs. Människoroll i st f könsroll skulle underlättas tror jag.
  ( F ö skrev min läsplatta Hej! istället för hen)

  Gilla

 7. Man blir ju inte upprörd av ordet i den bemärkelse. Men att kalla alla barn på en förskola hen Oavsett kön, tycker inte jag är okey.
  Alla barn ska inte behöva identifiera sig som hen.

  Absolut bra för de som känner att de inte passar in på hon eller han.

  Men att alla skall bli tilltalade hen tycker jag blir fel budskap till barnen. Alla skall ju kunna få identifiera sig med det de känner sig bekväma med.
  Inte en förskolelärare eller ledning som skall ta det beslutet åt dem.

  Gilla

  1. Hej Jenny!
   Jag håller med, alla barn behöver inte kallas hen men vi skulle i mycket större utsträckning kunna använda barnens namn, ”kom alla barn” – istället för ”kom alla tjejer och killar” etc. Det tror jag är bra för alla och öppnar upp för alla. För i orden tjej och kille ligger mycket förväntningar i hur vi ska bete oss och det tror jag alla mår bra av att få vidda.

   Liked by 1 person

   1. Är inte detta på något sätt ett enormt lyxproblem – och tror du att världen blir bättre, på riktigt, av detta.

    Jag är tveksam. Jag har ingen specifik åsikt om hen, mer än att jag tycker det är jobbigt att läsa texter där det hela tiden förekommer. Men det är nog bara en vanesak som jag kommer komma över.

    Generellt tycker jag dessa köns och genus symbolerna har gått för långt. Måste finnas mycket.viktigare saker att lägga energi på.

    Gilla

 8. Om du inte tänker publicera mitt inlägg var snäll och ta bort det då? Tycker det är märkligt att man bara publicerar det inlägg som passar och tjänar ens syfte och inte låter sig ta del av allas åsikter. Men va snäll och ta bort för jag får alla era kommentarer och de vill jag inte ha!
  Vänligen Carmita

  Gilla

  1. Vilken märklig inställning Carmitah! Så din kommentar ska publiceras och din röst ska få göras hörd. Men du vill inte att andras röster ska få göras hörda? Jag håller för övrigt inte alls med dig om att ordet hen kan missbrukas. Hela idén med ordet är ju att genus inte ska hamna i fokus i sammanhang där det faktiskt inte är av vikt. Ta och fundera några varv till på det här med demokrati och medmänsklighet. Vill du inte bli kallad hen så behöver du inte, men att respektera andra och tillåta andra inlägg i forum det måste du faktiskt

   Gilla

   1. Nu uppfatta du mig helt fel! Jag respekterar alla människor. Jag drivs av en övertygelse av att alla människor ska få lov att vara precis som de vill. Jag anser att inget har rätt att styra över någon annans val av kärlek eller identitet. Alla är lika! Men precis som hen är viktigt för de som inte känner någon identitet vid han/hon är det viktigt att de som är en han/hon får lov att vara det. Jag anser att det missbrukas när man generaliserar alla till ”hen” Låt den som vill vara hen vara hen och de som inte vill det inte vara det. Då går respekten åt båda håll och ingen pådyvlar något på någon annan. Tror inte det är jag som ska tänka några varv till. Det sista inlägget är inte riktat mot någon annan än författaren som inte publicerade mitt tidigare inlägg förrän nu..faktiskt!

    Gilla

 9. Hej

  Jag har läst många kloka kommentarer i denna tråden.

  Jag själv har en transperson, nu 16 år, född flicka men är ingen flicka längre. Heller är hon (jag skriver hon för att definitionen av en människa uttrycks hon, när ett kön inte är känt) inte en han, och heller inte en HEN. Min 16-åring är en människa, och kommer alltid vara så.

  Oavsett om någon säger han, hon eller hen. Det som han inte vill bli kallad är ”hon” vilket alla får acceptera. Likaväl som jag absolut INTE vill bli omnämnd som HEN.

  Det var någon som skrev att ordet skall användas i sin rätta betydelse, alltså endast om en person själv definierar sig som en hen, då är det ok.

  Men att kategorisera alla människor som HEN är helt fel.

  Skriv personens namn istället och sluta prata om könstillhörande pronomen.
  Det finns ju en massa andra pronomen för en ”människa”, skall alla bli accepterade? Jag har fått höra från min 16-åring att vissa är en ”DET”, är det nästa pronomen som skall bli socialt accepterat? Våra tonåringar har tillräckligt mycket att fundera på som det är, skall vi dessutom tillåta att man får hitta på egna pronomen för sin egen situation så blir ju inte deras redan nu överarbetade hjärna mer avlastad?

  Vi har ”HAN” och ”HON som definition om hur människan är.
  Vi har flicka-pojke / kvinna-man som definierar könstillhörighet.
  Dessa 2 skall INTE blandas ihop för dom har ingenting med varann att göra. (Allt som oftast går dom hand i hand, men inte för transpersoner)

  Ni som vill använda ordet ”HEN” får gärna göra det, men se till att det används endast till den person som uttryckligen själv, för jag vill aldrig bli omnämnd som ”HEN”

  Liked by 1 person

  1. ALLA jag träffat som är pro hen är det antigen för att ersätta han/hon i texter eller när information är otillräcklig ELLER då en person önskar att bli kallad hen. I övriga fall finns det ju ingen anledning. Håller med om att vi i många fall kan undvika hon/han/hen genom att ersätta med namn etc.

   Gilla

 10. Det är så sorgligt att väldigt få reflekterar över vad som sägs och naivt tar till sig olika påståenden som kommer från ”upprörda” människor. Diskussionen kring ”hen” har gått så långt att båda lägren, både de som är för och emot ordet, fortsätter att argumentera emot varandra bara för att göra det. Ni som påstår att man ska använda ordet hen istället för han och hon, är enligt mig ute och cyklar. Jag misstänker att ni inte har förstått varför man vill införa det ordet och det är ni som är orsaken till att många är så mycket emot. Ni som är emot ordet hen, har heller inte förstått, och därför bråkar ni med dem som propagerar för ordet på det sättet som jag nämner ovan.
  Ordet hen är skapat för att ersätta ordet man när det pratas om någon som man inte vet könen på, eller allmänt. T.ex. när man man vill säga något som gäller både män och kvinnor. Idag säger man ”man kan inte göra så”, där ordet ”man” syftar på ALLA oavsett kön, ålder, ursprung, någons hälsotillstånd osv.
  Man kan lika gärna säga ”ingen kan göra så”.
  Varför kom man på ordet ”hen” då när vi har ordet ”man”? Ordet ”Man” kan vara att man syftar på någon med det manliga könet, eller någon oberoende kön. Många påstår nu att att ordet man började användas i en mansdominerad värld. Och det är egentligen det som många upprörs av och vill ändra. Syftet är alltså inte att ta bort han och hon.
  Du som har skrivit denna artikeln lurar ditt barn… enligt mig! Hen ÄR INTE både kille och tjej. Hen KAN VARA både kille och tjej! Det är fel att lära ditt barn att det inte finns killar och tjejer, för det finns det.

  Gilla

  1. Inte någon, inklusive mig, propagerar för att hen ska användas för att utplåna kön. Tvärtom och precis som du säger så är hen perfekt när en inte vet om det är tjej eller kille.
   Vad det gäller att lura mitt barn håller jag (såklart) inte med dig. Hade jag sagt till barnet att det inte fanns några kön hade jag lurats. Önskan att vara något annat kön än det barnet är fött med kommer så klart från barnet självt. Och som jag skriver i texten så efter jag berättat om att hen kan vara både och så blev det en lättnad för mitt barn. Kanske kommer hen förbli en hen, vara transsexuell, intergender eller kanske gå tillbaka att identifiera sig som det kön hen är född med. Mitt andra barn är helsäker på att han är en kille och då är han det såklart. Han är ingen hen. Ser du skillnaden?

   Gilla

   1. Jag är glad för ditt barns skull. Jag menar absolut inte att du är en dålig förälder, tycker att det är underbart när någon stöttar sitt barn. Men så som du förklarar det så är hen = en transsexuell person? Om det är så så borde man prata om det på det sättet och förmodligen dödat diskussionen.

    Gilla

   2. Från början trodde vi vårt barn var transsexuellt men det svängde och barnet kände sig inte bekväm med något av hon eller han. Ibland är det svårt att förhålla sig till att vara varken eller men hen hjälper oss alla fint – just nu.

    Gilla

 11. Problemet med hen är att det löser inget problem långsiktigt eller globalt. Problemet är de sociala strukturer som ligger bakom. Till han och hen finns det tydliga normer som säger hur vi ska vara som tjej eller kille, detta är sociala strukturer som vi ständigt undermedvetet bidrar till att reproducerar. Med hen försöker man alltså lösa problemet med destruktiva normer med en ny socialt skapad norm. Det som borde göras är att istället lära ut att man får vara som man vill oavsett om man är en hon eller han. Att hon och han används för att beskriva det biologiska. Vi vet ingenting om framtiden, när kommer nästa grupp som varken identifierar sig som han hon eller hen? Ska vi då starta en till social norm? Det långsiktiga och rätta är att arbeta med de normer som redan finns istället för att skapa nya komplexa normer.

  Gilla

  1. Jag hör vad du säger och håller med om att normer behöver vidgas/ändras. Samtidigt finns det de som inte har tid att vänta på de normförändringarna utan behöver hitta sätt att kunna identifiera sig. Tror vi behöver jobba både kort- och långsiktigt – det finns så många olika behov.

   Gilla

 12. Om en person har svårt att identifiera sig med ”hon” eller ”han”. Kan man använda personens namn i alla sammanhang istället. Alternativt något annat neutralt som ” barnet” eller ”personen” om man är obekant och inte kan människans namn och känner att man absolut måste hålla sig könsneutral.

  Gilla

 13. Ord har den betydelse vi ger dom. Men om vi alla är ”hen” får vi kanske problem att tex förstå saker som har med ”blommor och bin” att göra, att tex kvinnor (hmm ”hen”) blir diskriminerande på arbetsmarknaden, att ”hen” oftast blir misshandlad av ”hen” i nära relationer, etc. Har ingeting emot ordet ”hen”. Ordet ”hen” kan ha sin poäng men det kan medföra vissa komplikationer… och kanske motverka sitt syfte. Kanske.

  Liked by 1 person

 14. För mig som transperson är det lika kränkande att bli kallad hen, som för en annan att inte bli kallad det. Det finns alltid två sidor av myntet. Jag är ingen könlös odefinierbar varelse. Fast nu är jag inte riktigt så snarstucken. Om någon säger han när jag är ute som kvinna så är det väl bara att rätta personen.

  Liked by 1 person

 15. Jag gar glömt källa på detta, men hen lär vara ett flera hundra år gammalt ord som betyder samma sak som vederbörande. Jag ser oftast ordet när man läser nyheter om personer som begått någon förseele och man inte vill hänga ut personen. Jag kopplar inte ordet till folk som har en osäker könstillhörighet, bara att könstillhörigheten inte ska framgå i texten. Jag skulle önska att man uppfann ett annat ord för dem som inte vill definiera sig som en han eller hon, som verkligen syftar på att man är nåt annat än man verkar, eller att man är både och. Har personer i min närhet som inte är renodlade han eller hon, men jag vill inte kalla dem hen, utan att kunna förklara så känns det bara inte ok.

  Liked by 1 person

 16. Oj vad många spännande kommentarer och funderingar. Det är svårt att diskutera hur ett ord ska användas när folk inte riktigt vet innebörden av det. Själv är jag förvirrad, men många vettiga idéer har kommit upp här.
  Är tanken att vi ska skydda våra barn från att bli klassade som han eller hon. Att de med hjälp av hen lättare ska kunna göra och bli vad de vill? Jag som kille växte upp med långt blont hår och ärvda kläder från mina kusiner som var tjejer. Mina föräldrar fick ofta frågan ”vad heter hon” de svarade glatt: Han heter Fredrik. Om någon frågade varför jag hade rosa eller röda kläder sa de att det är vad han gillar.
  Bara för att jag är en kille betyder det inte att jag inte kan eller får göra saker som enligt normen är mer passande för tjejer, samma sak gäller för min syster. Ja hon har tyvärr fått kämpa lite hårdare, men hon har alltid fått stöd från sin familj i att göra det hon vill och på det sätt hon vill.
  Oavsett vilket ord man vill använda hamnar vi ändå hos föräldrarna och deras sätt att hjälpa sina barn på vägen.
  Där tycker jag Carmitha är klockren!

  Gilla

 17. Bra skrivet.
  -Det är underligt att könsidentitet på personer ska prägla uppfattningen av och vägas in i en diskussion som inte handlar om könsspecifika attribut. Jag menar så länge hen inte gör, säger eller annars manifesterar sig med just sitt kön så är könsidentiteten irrelevant.
  Jag jobbar i bygg-branschen, en i övrigt väldigt maskulin och konservativ bransch, och jag påtalar alltid när andra säger ”han gör si” eller ”han gör så” när de talar om en befattning eller ett funktion. Min något branschspecifika replik brukar lyda: -Så länge personen inte spikar med snoppen så har kön inget med saken att göra. Jag är van att kvinnor på detta sätt exkluderas i samtalet och än värre är det om du identifierar dig som hen.
  Vi påverkar opinionen och sakta men säkert sker en förändring. Tålamod och sakliga argument vinner i längden.

  Gilla

 18. jag är en av de som vägrar hen men inte på de grunder som här anges,vi är väldigt många som vägrar hen och inte på de grunder som anges här utan för att hen gör med oss det som ditt barn blir utsatt för ,du skrev :Det är kanske betydelselöst för dig men det kan såra och till och med skada människor i din närhet utan att du vet om det…… exakt detta handlar det om ..hen skadar vissa av oss…jag är en kvinna som hela livet kämpat med att bli sedd och accepterad som en kvinna,när hen kom försvann rätten till den tillhörigen att få bli sedd och accepterad som en hon,Hen kan användas till de som är uttalade båda könen men sluta ta min könstillhörighet ifrån mig och tvinga oss inte vara nån vi inte är

  Gilla

  1. Definierar du dig som kvinna finns ingen anledning att någon kallar dig hen – förutom om de vill avidentifiera dig i en konfidentiell text tex.
   Wikipedia (med många referenser i sin text) beskriver när hen är bra på ett bra sätt: Hen är ett svenskt könsneutralt personligt pronomen. Ordet kan användas då könstillhörigheten är okänd, oväsentlig eller ska otydliggöras. Ordet kan även användas om personer som inte känner sig hemma i en könsuppdelning mellan man och kvinna, såsom personer tillhörande tredje könet och därför varken tycker att pronomenet hon eller han passar för att beskriva dem
   https://sv.wikipedia.org/wiki/Hen

   Gilla

 19. Om någon skulle kalla mig hen skulle jag känna mig oerhört kränkt. Jag skulle uppfatta det som att jag inte är någon riktig kvinna. Jag har nämligen en del attribut och intressen som gör att en del uppfattar mig maskulin.
  Om hen hade funnits när jag var barn hade jag förmodligen fastnat för det. Tack och lov fanns det inte. Jag är helt övertygad om att personer som är osäkra i sin köns identitet snarare behöver stärkas i det kön de faktiskt har än att invaggas i tron att de kan välja.

  Gilla

  1. Mycket bra skrivet! Ju mer jag läser och funderar kring ordet hen desto mer inser jag att det mer säger till det än tillför. Många pratar om hur man vill bli tilltalad… men det är väl ingen som tilltalar någon med hen, och inte med han eller hon för den delen. Det finns så många andra ord man kan använda istället för hen beroende på vad man vill säga. Man, person, den…
   Jag undrar också varför folk pratar om könstillhörighet? Det finns bara 2 kön, det ena eller det andra.

   Gilla

 20. Riktigt fånig krönika. Lika mycket rätt som du har att kalla någon Hen lika stor rätt har andra att kalla någon hon/han. Vi i Sverige lever i en välfärdsstat där sådana här meningslösa dispyter avlöser varandra. Vi har helt enkelt råd och tid ayt hålla på och tjafsa och ha åsikter på Hen. Låt ALLA göra som de vill….

  Gilla

 21. Om inte henorna och henarna klarar ut detta själva så måste vi givetvis tillsätta en utredning som kan föda några byråkrater x antal år.

  Gilla

 22. Förstår inte varför folk ogillar HEN. I en text, om det gäller alla är det väl lättare att skriva he än han/hon. Passar det sedan även till människor som varken känner si som en hon eller han så är ju ordet alldeles ypperligt. Hen kommer för alltid finnas med som ett nytt ord i mitt vokabulär.

  Gilla

 23. Jag undrar hur det kommer sig att merparten av alla religösa/troende i Sverige kommer från familjer där föräldrar är troende? Undrar om det finns något samband med att många av de som inte känner sig trygg som hon eller han har föräldrar som strider mkt för hen och trans mm. JAG kan tycka att om man är 9 år ska man inte fundera på såna saker utan då ska man vara barn och bara ha kul….

  Gilla

 24. Jag blir uppriktigt ledsen över att vi i Sverige idag behöver ett ord som hen. Att ordet behövs är fördjävligt, att vi vuxna tvunget ska kategorisera, placera i fack och att döma efter yta är rent vidrigt.
  Fattar inte grejen. Vad ger någon rätten att kommentera någon annan? Vad avgör vem som har facit till vad som är ok eller inte?
  Säger som Stampes pappa: ”Kan du inte säga något rart ska du inte säga något alls”. Och pekar mest på den som säger ”i all välmening”…

  Gilla

 25. Jag har inte grubblat över djupare identitetsfrågor, tycker mest det är urpraktiskt med ”hen” i alla sammanhang man förr fick skriva han/hon eller då man vill anonymisera en berättelse och inte peka ut könet på den man skriver om. Om det sedan dessutom känns bra för människor att identifiera sig som hen så inte mig emot, själv är jag en glad ”hon” som tycker att språk är något som alltid utvecklas mot det vi behöver – när könet blir en tyngande faktor (han/hon) är ”hen” användbart. Däremot har jag inte gått över till ”en” istället för ”man” som värmlänning är ”en” alltför dialektalt och ”man” hänsyftar inte på särskilt kön i min värld.

  Gilla

 26. Jag håller inte alls med dig. Pseudo-ordet HEN tillför inte ett skit till svenska språket, om man vill avpersonifiera så finns det DENNE, som fungerar alldeles utmärkt. Jag anser att den som använder HEN är så ordfattig att man inte kan ta denne på allvar. Finns gott om ord man kan använda sig av, om det är så svårt att hitta så använd synonymordböcker. Jag slutar läsa så fort skribenten använder sig av detta påhitt, för det säger mig att skribenten inte bemödat sig att plocka fram korrekt terminologi, utan faller för lätta utvägar.

  Du kan ju säga till ditt barn att denne är ett BARN, som inte skall bry sig om könstillhörighet förrän senare i livet. Själv kommer jag aldrig att acceptera detta pseudo-ord.

  För övrigt så skall hönorna gå fria!

  Gilla

 27. ”Hen” ersätter ”hon eller han”/”han eller hon” och är det pronomen man ska välja för en person som man inte kan eller vill ange könet för. Det är praktiskt, enkelt och klart. Jag använder ordet fast i praktiken inte ofta. De tillfällen då jag inte tycker det passar, stilmässigt, använder jag ”hon eller han”.

  Gilla

 28. I svenskan har vi han, hon, den o det. Tyskan använder bestämd artikel och säger das Kind exempelvis. Vilket gör att man således benämner barnet i neutrum med tanke på kommentar om vad inlägget om vad barnet skulle kallas. Alltså barnet !

  Gilla

 29. Det finns två problem med ordet hen

  1: Som pronomen går det inte böja, jfr honom, henne, hen…

  2: Det blir bara fånigt om man menar att ordet är ett kön, jfr man, kvinna, en hen.

  Man kan önska sig både ord för pronomen och kön på det viset hen borde fungera, ordet hen är dock inte lösningen och jag skulle bli förvånad om det finns kvar om tio år.

  Gilla

 30. Förstår inte varför samhället ska vara så jäkla könsfixerade, en människa är en människa.. Förstår inte varför andra människor behöver vara så brydda över vad en kallar sig.. Dock kan jag förstå förvirringen som kan uppstå när ordet hen används som tex en beskrivning av alla människor (sker förhållandevis frekvent på radion), då kan man väl istället säga alla för att inkludera alla?

  Gilla

 31. Jag har inte läst alla kommentarer så kanske upprepar jag någon. Hen kan användas om någon som varken identifierar sig som han eller hon. MEN hen kan också användas då vederbörandens kön är totalt okänt. Tex nästa person som skriver en kommentar här kan vara en kvinna eller en man (om vi av någon anledning inte kan acceptera att man faktiskt kan se sig själv som både och eller varken eller). Om jag ska fortsätta prata om denna hypotetiska person tycker jag att det är väldigt praktiskt att skriva hen istället för han eller hon, eller den personen etc. Språket flyter på bättre och det är väldigt tacksamt om jag tex skriver längre texter om personer vars identitet i förväg är helt omöjligt att förutse. För mig är inte detta ett sätt att missbruka ordet utan ett sätt att använda det precis som svenska akademins ordlista tillåter. Många svenska ord kan ha flera betydelser.

  Gilla

 32. ”Hen” kompletterar och förtydligar vårt språk. En nog så bra motvikt till den språkliga urlakning som sker till följd av skribentexplosionen på alla sociala medier. Dock används ordet ”hen” just nu, och som en följd av den pågående språkliga förtviningen, oproportionerligt mycket i förhållande till dess betydelse och innebörd.

  Gilla

 33. Jag tycker att ordet hens funktion är bra. Även om jag tycker ordet skulle fått hetat något annat. Men nu finns det, så ok. Att en skulle kalla alla för hen istället för hon och han kan tyckas lite larvigt. Även om det görs i en del språk. Men i blad är det ett praktiskt ord. Om en inte till exempel inte vill röja någons kön av någon anledning eller vill, slippa skriva hon / han, och tycker den, inte riktigt passar. Att benämna någon med adrenogentitalt syndrom eller liknande med hen hade jag inte tänkt på, men det är tycker jag verkar bra och vättigt. Hoppas det inte blir ett mode ord som en del tycks hoppas. Jag tycket det var jätte larvigt när ordet hen eller att skriva en istället för man, men jag har ändrat mig och tror orden och deras användning berikar vårt språk.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s